Czy wiemy co jemy? Czyli czym się trujemy

PROWADZĄCY: dr n. med. Agnieszka Synowiec-Wojtarowicz


Na wykładzie dowiemy się jakie substancje toksyczne mogą znaleźć się w produktach roślinnych, które spożywamy oraz jak za pomocą odpowiednich zabiegów kulinarnych pozbyć się ich
z gotowych potraw. Wyjaśnimy co takiego jest w ziemniaku, że po zjedzeniu surowego możemy zachorować.  Skąd się bierze pleśń i czy jeśli odkroimy spleśniały kawałek to resztę produktu można zjeść ? W drugiej części wykładu skupimy się na dodatkach do żywności - czyli "E" z etykiet produktów. Czy wszystkie z nich są takie szkodliwe i jakich na pewno należy unikać? Trzecia część wykładu to substancje toksyczne, które sami wytwarzamy w żywności. Czyli dlaczego nie powinniśmy zawijać kanapek z pomidorem z folię aluminiową oraz skrapiać rybki na grillu cytryną?

Ostatnia modyfikacja: sobota, 29 czerwca 2024, 14:09